Selecteer een pagina

Lezing Vlaanderen – Nederland

Vlamingen en Nederlanders: lijken we nu wel of niet op elkaar?

Wat voor rare relatie hebben beide inwoners van de Belgisch-Nederlandse grens toch met elkaar! Is het liefde of haat? Kunnen we elkaar niet luchten of vullen we elkaar misschien juist aan?

We spreken officieel dezelfde taal maar hebben een heel andere cultuur, zegt men. Is dat echt zo? En hoe ervaar ik als Vlaamse die in Nederland woont, dit allemaal? En vooral: hoe heb ik geleerd om te gaan met die ‘verschillen’?

Wat is typisch Vlaams? En wat is oer-Nederlands? Hoe is het aanpassingsproces in Nederland gegaan? Wat had ik voor en wat had ik tegen vanuit mijn Vlaamse achtergrond? Als Vlaamse in Nederland ondervond ik het aan den lijve.

Deze lezing gaat over onderwerpen als taal, cultuur en mentaliteit, politiek, godsdienst, humor en het zakendoen. Over de reacties van de Nederlanders op mijn Vlaams woordgebruik, over de misverstanden en over wat ik proefondervindelijk heb geleerd in mijn omgang met mijn nieuwe omgeving. Met veel voorbeelden en anekdotes, gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Kortom, een toegankelijke en enthousiaste lezing met een persoonlijk verhaal. Geen wetenschappelijke analyses, wel een vrolijk en kwetsbaar relaas van ervaringen en overpeinzingen, hier en daar gestaafd door historische of religieuze achtergronden.

Er is kans tot vragen stellen en interactie.