Selecteer een pagina

Fietstour Arnhem/Nijmegen

Slag om Arnhem

De mooie omgeving van Arnhem en Oosterbeek vormde het decor van de slag bij Arnhem, één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis. Jaarlijks bezoeken duizenden bezoekers uit Nederland, UK, Polen, VS, Australie en Nieuw-Zeeland deze regio.

Waarom liep operatie Market Garden niet zoals gepland? Wat waren de gevolgen voor het verdere verloop van WO2? Voor de krijgsgevangenen en burgers? Onze tocht leidt tot een treurig maar boeiend verhaal: de duizenden krijgsgevangenen en gewonde soldaten en burgers, de verwoeste binnenstad van Arnhem, de evacuatie na de Slag om Arnhem, de hongerwinter ’44-’45.

We starten de Battlefield fietstour in Arnhem of Oosterbeek en bezoeken de locaties die een cruciale rol hebben gespeeld: de John Frost brug, de Oosterbeekse perimeter, het Brits oorlogskerkhof, het Airborne museum (www.airbornemuseum.nl), het oude kerkje bij de uiterwaarden en het Elisabeth hospitaal. Ook kleine en mooie oorlogsmonumenten: the Warrior, ‘vrouw in oorlogstijd’, de koepelgevangenis en het oude Elisabeth hospitaal.

Oosterbeek

Groot Arnhem

Groot Arnhem en centrum Arnhem zijn totaal anders. Alleen per fiets kan je dit ervaren. Sommige wijken zijn glorieus, anderen zijn authentiek, nog andere wijken grenzen aan 1 van de stadsparken. Tijdens deze fietstour vang je van alle 3 een glimp op. Kortom: een veelzijdig beeld van de stad. We fietsen verder langs enkele monumenten die minder bekend en toch deel uitmaken van het ‘grote verhaal’ van Arnhem.

Tijdsduur: 2 uur

Fietstocht

Van Arnhem tot Kasteel Doorwerth, tocht door bossen en uiterwaarden

Een van de meest afwisselende tochten die je in Arnhem kan bedenken. Een route door de mooie kathedraalbossen van Mariendaal, het mooie Oosterbeek, Duno tot bij het kasteel. Bij De Zalmen staat een gezond lekker hapje voor ons klaar. De route terug langs de uiterwaarden van het rivierengebied en het sluis- en stuwcomplex van Driel terug naar Arnhem.

Tijdsduur: 4 uur

Hei

Nijmegen, Ooijpolder

Tocht door een authentiek rivierenlandschap. Oude schoorstenen van steenfabrieken, pittoreske arbeidershuisjes, Konik paarden, Galloway buffels, overblijfselen van de IJssellinie, meertjes als een souvenir uit vervlogen dijkdoorbraken, zandwinning of bominslagen tijdens ww2, molens en dijken, en natuurlijk een oud gemaal uit 1933. De natuur heeft hier grotendeels haar gang mogen gaan. Resultaat: een poëtisch rivierenlandschap!

Tijdsduur: 4 uur

Nijmegen

Rivierpark en Spiegelwaal: Nijmegen omarmt weer opgelucht de Waal!

Nijmegen haalt opgelucht adem want de grillen van de rivier zijn geen bedreiging meer. Een prachtig plan en een aantrekkelijk gebied. Strandjes, koeien, bruggen, het oude dorp Lent zijn nu het nieuwe hippe stadspark van Nijmegen. Met de naam: rivierpark. We fietsen over de Zalige brug, de Lentloper en ontdekken hoe Nijmegen een vinger uitreikt naar Arnhem om samen een nieuwe conglomeratie te vormen.

Tijdsduur: 2 uur

Reacties van deelnemers